Fordelene og ulemperne

Er du træt af tamponer? Her er fordelene og ulemperne ved menstruationskopper

Find ud af, om menstruationskopper er det rigtige for dig

I årevis har kvinder brugt enten tamponer eller hygiejnebind til at opsamle blodet og beskytte deres tøj, når de havde menstruation. En menstruationskop giver kvinder et alternativ til disse traditionelle metoder. Nogle er langtidsholdbare og kan genbruges, mens andre er til engangsbrug.

Fordele og grundlæggende oplysninger om menstruationskopper

Er du ikke sikker på, hvad en menstruationskop er? Det er en fleksibel kop beregnet til brug inden i skeden under menstruationen til opsamling af menstruationsblod. Koppen indsamler rent faktisk menstruationsflåddet i stedet for at absorbere det som tamponer og bind gør.

De fleste menstruationskopper er lavet af silikone eller gummi. Jeg minder altid mine bekendte om, at hvis de er overfølsomme over for Latex, skal de sørge for at købe en kop der er lavet udelukkende af silikone. Denne er f.eks af medicinsk silikone og godkendt af fødevarestyrelsen i USA, gå til menstruationskopper.

Du kan bruge en kop hele din cyklus igennem, men det kan blive nødvendigt at skifte den mere hyppigt på dage med kraftig blødning, for at sikre dig, at du ikke bløder igennem. Tag din kop ud og skyl den efter 12 timer, eller når du mener menstruationskoppen er fyldt op.

 

Fordele ved menstruationskopper omfatter:

 • Lavere omkostninger og mindre affald på lossepladsen. Nogle kopper er beregnet til at kunne bruges i lang tid – endda i flere år – hvilket giver en betydelig besparelse over tamponer og bind. Siden du kan genbruge dem, er der mindre affald til at fylde vores lossepladser, og der ofres færre træer på at lave de papirbaserede alternativer. Husk, at visse kopper er beregnet til engangsbrug. Sørg for at læse varemærkningen omhyggeligt, før du køber, hvis du vil have en, der kan bruges igen og igen.
 • Mindre pinlig lugt. Du behøver ikke at bekymre dig om en pinlig menstruationslugt, der slipper ud på de mest uheldige tidspunkter, siden væsken ikke udsættes for luft, som den gør med bind og tamponer.
 • Skedens pH og gavnlige bakterier bibeholdes. Tamponer absorberer al væsken i skeden sammen med blodet, hvilket kan forstyrre skedens sarte pH- og bakteriebalance.
 • Færre besøg på apoteket. Selv hvis du udskifter koppen en gang om året, vil det stadig betyde 11 færre besøg på apoteket, end du skulle tage, hvis du brugte papirbaserede engangsmetoder.
 • Længere tid mellem skiftninger. Du skal skifte tamponer hver fire til otte timer, afhængigt af, hvor kraftigt du bløder. Med en menstruationskop, kan du gå op til 12 timer, før du tømmer den.
 • Det er muligt at have samleje med koppen på plads. Det er muligt at have samleje, mens koppen er i skeden. Det er et helt personligt valg, om du ønsker at tage den ud først eller ej.
 • Nem at bruge. Enhver, der har brugt tamponer, især typen uden applikator, skulle ikke have svært ved at lære, hvordan man indsætter en menstruationskop. Hvis du nogensinde har brugt et pessar til svangerskabsforebyggelse, vil du have endnu færre problemer med at lære, hvordan du bruger din nye kop.

 

Ulemper ved menstruationskopper omfatter:

 • Mere griseri. Den største ulempe, mine veninder angiver, er at det kan være noget svineri, når koppen skal tømmes. Med øvelse vil de fleste kvinder udvikle en passende teknik og hurtigt komme over ”adr-stadiet.” Desuden bliver nogle brugere pinligt berørte over at gøre den ren på et offentligt toilet.
 • Problem med indsætning for visse kvinder. Yngre piger og dem, der aldrig har haft samleje, kan finde det vanskeligt at indsætte koppen. Og hvis du har en indsat spiral, kan brugen af en menstruationskop trække i spiralens snore og flytte med den, dette er i enkelte tilfælde sket. Spørg din gynækolog eller din almindelige læge om vedkommendes anbefaling i disse situationer.
 • Mulige tilpasningsproblemer. Sommetider kan den enkeltes anatomi gøre det vanskeligt at bruge koppen rigtigt. Hvis du for eksempel har fibroide svulster eller en nedsynkning af livmoderen, er det ikke sikkert, den kan sættes ordentligt på plads.
 • Problemer med udtagning af koppen. Det kan sommetider være svært at lære at tage koppen ud. Du skal ikke trække i stilken. I stedet skal du klemme bunden af koppen og trække. På den måde løber den indsamlede væske ned i toilettet. Skyl under vandhanen og sæt den ind igen.

Den eneste måde, du kan vide, om en menstruationskop er den rigtige metode for dig, er ved at købe en og prøve selv! De fås i forskellige udformninger og størrelse, så hvis den første ikke passer dig, kan det sommetider ske, at den næste er lige, hvad du har brug for. Du kan finde dem på apoteket eller købe dem online her.

Menstruationskopper