Hvilke typer findes der

Menstruationskop – Typer og farver

Menstruationskoppen er en klokkeformet kop fremstillet af gummi (Latex), silikone eller termoplastisk gummi (TPE). Den kan genbruges og er beregnet til at holde i op til 10 år. Nogle mærker anbefaler, at den udskiftes hvert år, fordi den er et hygiejneprodukt. Andre mærker anbefaler udskiftning efter 5-10 år og erklærer, at kvinder trygt har brugt dem i op til 10 år. Disse klokkeformede silikone- eller gummikopper skal fjernes før penetrerende vaginalt samleje.

Størrelse og udvalg

De fleste mærker fås i en lille og stor størrelse. Den mindre størrelse anbefales normalt til kvinder under 30 år, som ikke har født vaginalt. Den store størrelse anbefales kvinder, der er over 30, som har født vaginalt eller har usædvanligt kraftige menstruationer. De menstruationskopper, der har den mindste diameter, anbefales til teenagere og menstruerende kvinder og piger, der er i god fysisk form, da kvinder med stærkere bækkenbundsmuskler kan finde en større kop ubehagelig.

Man skal også tage længden i betragtning: hvis en kvindes livmoderhals sidder lavt, kan det være bedre for hende at bruge en kortere kop. Nogle kopper kan man afkorte stilken på, således den kan tilpasses efter behov. Kapacitet er vigtig for kvinder, der har kraftige menstruationer, da de ikke vil skulle tømme koppen konstant. Alle vores menstruationskopper, har større kapacitet end en almindelig tampon.

En sidste overvejelse, når man skal vælge en menstruationskop, er dens fasthed eller fleksibilitet. Nogle fabrikanter tilbyder et udvalg af fasthedsniveauer i deres kopper. En fastere kop åbnes lettere efter indsættelsen, og man kan regne med, at den sidder tættere til mod skedevæggen (så man ikke lækker), men mange kvinder finder, at blødere kopper er mere komfortable. Den eneste måde at finde ud af, hvad du selv foretrækker, er at prøve begge varianter.

menstruationskop i farver

Farve

De fleste menstruationskopper er lavet af farveløs, gennemsigtig silikone. Flere mærker tilbyder farvede kopper ud over (eller i stedet for) dem uden farve. Farvede kopper er fremstillet med et farvestof, der er certificeret til at være sikkert for fødevarer. Gennemsigtige kopper mister deres oprindelige udseende hurtigere end de farvede – de har tendens til at få gullige pletter, når man bruger dem. Farvetonen på en farvet kop kan ændre sig med tiden, selvom pletter som regel er mindre synlige på farvede kopper. Pletter på kopper af enhver farve kan ofte fjernes eller i det mindste lysnes ved at sætte koppen i blød i fortyndet hydrogenperoxid og/eller lade den stå ude i solen i et par timer. Solens stråler har en blegende effekt på silikonen, som koppen er lavet af.

Tilsætningsstoffer

De fleste kopper på markedet er normalt ikke tilsat tilsætningsstoffer med undtagelse af de farvede kopper. Imidlertid er den farve, der bruges,  godkendt af USA’s og Europas levnedsmiddelstyrelse til medicinsk brug og til brug i frugtfarve.