Hvad er det?

Hvad er en menstruationskop?

En menstruationskop er en form for hygiejneprodukt til kvinder og er normalt klokkeformet, fleksibel og lavet af medicinsk silikone. Man går med den oppe i skeden under menstruationen, hvor den opsamler menstruationsvæske, primært blod.

Med ca. 4-12 timers mellemrum (afhængigt af, hvor kraftigt man bløder) tager den menstruerende kvinde menstruationskoppen ud af skeden, udtømmer det opsamlede menstruationsblod i toilettet eller vasken, vasker koppen under rindende vand og indsætter den igen. Ved slutningen af ​​menstruationen kan koppen steriliseres, sædvanligvis ved kogning i vand.

I modsætning til tamponer og hygiejnebind opsamler koppen menstruationsvæsken i stedet for at absorbere den.

Fabrikanterne har forskellige anbefalinger for, hvornår koppen skal udskiftes, men de kan generelt genbruges i mindst fem år.

Virksomheder reklamerer for menstruationskopper, som et bedre alternativ til hygiejnebind og tamponer ved at markedsføre dem, som mere praktiske, billigere og miljøvenlige, hvilke er nogle af fordelene.

Menstruationskop

Sådan bruger du en menstruationskop

En menstruationskop skal korrekt placeres mod livmoderhalsen

Menstruationskoppen skal først foldes eller klemmes sammen, hvorefter den indsættes i skeden. Den vil normalt åbne sig automatisk og skabe en let tætning mod skedevæggen. I visse tilfælde kan det være nødvendigt for brugeren at vride koppen eller bevæge skedens muskler for at sikre, at koppen åbner sig helt. I de fleste tilfælde vil en menstruationskop flytte sig opad og sidde op mod livmoderhalsen.

Hvis den indsættes korrekt, bør koppen ikke lække eller forårsage nogen som helst ubehag som med en tampon. Kvinder, der er vant til at indsætte en tampon uden applikator skulle hurtigt kunne lære, hvordan man indsætter en kop, selvom der stadig er noget tilvænning. Der er en række forskellige foldeteknikker, der kan bruges ved indsætningen. En af de mest almindelige foldninger danner bogstavet “C”.

Hvis smøring er nødvendig for indsættelse, bør den være vandbaseret, da visse ingredienser i smøremidler kan være skadelige for silikone.

Efter ca. 4-12 timers brug (afhængigt af, hvor kraftigt man bløder) fjernes koppen ved at række ind efter stilken på ​​koppen for at finde bunden. Det anbefales ikke bare at trække på stilken for at fjerne koppen, da det vil skabe undertryk, hvis man trækker ned i den. Derfor klemmer man bunden af koppen for at løsne tætningen og tage koppen ud. Efter tømningen skal en genbrugelig kop skylles eller tørres og genindsættes. Den kan vaskes med mild sæbe og steriliseres i kogende vand i et par minutter efter menstruationens afslutning. Alternativt kan man bruge steriliseringsopløsninger (der normalt udvikles til sutteflasker og brystpumper) til at lægge koppen i blød.

De specifikke anvisninger for rengøring varierer fra den ene menstruationskop til den anden. For engangskopper skal koppen kasseres efter hver brug og en ny indsættes.

Opsætning af menstrationskop